EFFECTIVE COMMUNICATION INTREABA, LUCESCU, CIUTACU SI STOICIU RASPUND

PAVEL LUCESCU
Licenta in Sociologie-Politologie, 14 ani de presa, scrisa, radio, TV. Redactor politic intre 1994 si 1996 si editorialist al retelei de ziare locale Monitorul intre 1996-2004. In 1997, castigatorul concursului national de analiza politica organizat de revista "22”. Intre 2004-2005, sef sectie Politic, 2005-2007 redactor sef adjunct, in prezent senior-editor, Cotidianul. Din 2006 - colaborator al revistei Money Express. Alte colaborari, in ultimii 4 ani: Realitatea TV, Realitatea FM, National TV, Radio-Romania Actualitati, TVR1, TVR2." ( Sursa: olimpiadelecomunicarii.ro )

VICTOR CIUTACU

"Ziarist pur-sange, nascut, nu facut. N-am scoala de jurnalism si, sincer sa fiu, nici nevoie n-am. Cand ma uit in spate, vad, din pacate, un imens hau. E trist ca o tara cu oameni, in principiu, talentati, nu e-n stare sa coalguleze o presa mai buna, mai detasata de politic, mai aplecata catre problemele celor care o consuma. Cu asta ma ocup, din asta traiesc si, spre disperarea unora, n-am de gand sa ma opresc. Macar pana o sa gasesc unul tot atat de bun ca si mine." ( Sursa: olimpiadelecomunicarii.ro )

ANDREI STOICIU

"Este un specialist in comunicare si relatii publice. In sectorul public a fost consilier in Administratia Prezidentiala (2000-2005), lector la Institutul National de Administratie (din 2003).

A lucrat pe diverse programe de asistenta tehnica, finantate international (PHARE, TACIS, CARDS, Europaid, USAID, World Bank, Swiss agency for International development) pentru Ministerul Sanatatii, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, SGG, ASG. In sectorul privat a dezvoltat proiecte de comunicare din 1997, pentru clienti precum: Volvo, BCR, Carrefour, Eurobank, Policolor, Real, Realitatea, Ziua, Dacia, Hilton, Tuborg. Detine un doctorat (IEP) la Paris, un master (Universitatea din Quebec) si a publicat 5 carti de specialitate, dintre care cea mai recenta (Cum sa convingi un milion de oameni), este primul si singurul manual de marketing aplicat pe exemple si studii de caz din Romania." ( Sursa: olimpiadelecomunicarii.ro )


I-am abordat la Conferintele Olimpiadelor Comunicarii, au fost de acord sa ne vada, sa ne asculte si chiar sa ne raspunda la cateva intrebari:
1.Nu este prima data cand participati ca membru al juriului la "Olimpiadele Comunicarii". Ce schimbare observati de la un an la altul in randul participantilor?

Victor Ciutacu: Nici una semnificativa. Tineri entuziasti si dornici sa castige, mijloace destul de putine.

Andrei Stoiciu: Toata lumea cauta solutii commode.Am auzit la preselectii propozitii de genul: o sa facem campanile pe internet,campanie pe facebook, campanile virala. Se folosesc tot felul de clisee, in ideea ca daca s-a dezvoltat o noua tehnologie, e suficient sa spui asta ca sa ai un avantaj si asta te scuteste de partea de munca. Mi se pare o comoditate.

Pavel Lucescu: Cu rezerva ca am fost doar la Olimpiadele Comunicarii de anul trecut si anul acesta am participat la preselectii, nu am o perspectiva in timp,dar fata da anul trecut, echipele mi s-au parut mai slabe.Anul trecut au fost mai multe echipe care mi-au dat impresia ca inteleg ce insemana comunicarea politica. Ca observatie generala, anul acesta,am remarcat la echipe ca au fost pregatite theoretic, incarcate de citate dar incapabile sa faca pasul spre ceea ce sociologii numesc “operationalizare”.capacitatea de a transpune teoria in practica si de a vedea in spatele unui caz concret.

2.Tinerii nu sunt foarte atrasi de mediul politic romanesc. Credeti ca organizarea in fiecare an a "Olimpiadelor Comunicarii"- sectia Comunicare Politica, schimba cu ceva mentalitatea tinerilor ( cel putin a participantilor) vis-a-vis de starea politica din Romania?

Victor Ciutacu: Da, in mod cert. Orice demers de tipul Olimpiadelor Comunicarii conteaza. Intr-o societate profund apatica, unde interesul general al tinerilor converge catre orice, numai catre politica nu, fiecare tanar al carui interes e captat de politica e un castig pentru democratie.

Andrei Stoiciu: Da.exista o speranta. Prin competitie si castigare de experienta , este posibil ca acesti oameni sa se implice si sa doreasca sa scimbe ceva.

Pavel Lucescu: Cei care participa au cu siguranta de invatat ceva.Castiga sau nu, au o motivatie mult mai puternica decat ceilalti tineri. La Conferinta “Comunicare sociala vs Comunicare Politica” unde am fost moderator am vazut o sala plina de tineri si acestie cu siguranta au rmas cu ceva. E clar ca cei care participa au o motivatie mult mai puternica.

3.Care este motivul pentru care ati acceptat sa fiti membru in juriul sectiei Comunicare Politica din cadrul Olimpiadelor Comunicarii?

Victor Ciutacu: Rugamintea amicilor mei Dragos Dehelean si Dragos Tuta, traditia ultimilor trei ani, curiozitatea..

Andrei Stoiciu: 1.M-a interest inventivitatea echipelor,creativitatea si 2.Organizarea. Ideea este una foarte buna , iar organizarea si rezultatul per ansamblu funtioneaza bine. Olimpiadele Comunicarii functioneaza bine!

Pavel Lucescu: din curiozitate in primul rand.Olimpiadele Comunicarii sunt un lucru foarte bun. De la an la an participa tot mai multi candidati. Concursul este obiectiv si poate deveni un reper in cultura/comunicare politica.( in timp). Este o treaba buna.

4.Sunteti unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati jurnalisti din Romania. Daca nu ati fi fost om de presa, ce alta cariera ati fi ales? Care ar fi fost planul B?

Victor Ciutacu: Multumesc pentru aprecieri, dar nu m-am gandit niciodata la un Plan B. Sunt inginer de meserie, iar de vreo doua ori am facut si pe consilierul a doi ministri.

Pavel Lucescu: Mi-a placut arhitectura. Inainte de ’89 era o singura facultate de arhitectura in tara si era cumva cam complicat , eu venind din nordul tarii.

4.Sunteti un comunicator de succes. Daca nu ati fi facut atat de bine asta, ce alta cariera ati fi ales? Care ar fi fost palnul B?

Andrei Stoiciu: Am factu si fac o multime de alte lucruri : am lucrat intr-un santier, am scris romane, am fost instructor de inot, am avut un bar, am organizat petreceri.

5.Interactionati de ceva vreme cu mediul politic romanesc si nu numai. V-ati gandit vreodata sa aspirati la vreo functie politica? De ce?

Victor Ciutacu: Nu m-a interesat serios niciodata. Oriunde-n lume, un post de ministru, spre exemplu, e o onoare, nu un pas catre capatuire. La noi, dar nu suntem singurii, mai ales in republica lui Basescu, juramantul de ministru te apropie cu pasi ametitori de puscarie. In acest context, la ce bun?

Pavel Lucescu: Da, am avut o initiativa inainte de a intra in presa, cand eram student la Stiinte Politice ( in Iasi, inceputul anului 1990) de a ma inscrie intr-o organizatie de partid. Vroiam sa vad ce se intampla din interior, eram obsedat de ceea ce era in jur, de evenimente. Aceasta tentativa s-a rezumat doar la o discutie. Politica e pentru un anumit tip de temperament. Trebuie sa-ti placa multimea si sentimental de putere in sensul de control.

5.Ati fost consultant al Guvernului Romaniei, consilier de comunicare al Presedintelui. De ce nu v-ati implicat totusi in politica?

Andrei Stoiciu: Politica nu e un mediu prea placut in Romania. Sunt putini oameni liberi in politica. Ca si consultant aveam aceasta libertate. Puteam, sa plec,sa vin. Ca militant nu.

6.Pana la ce nivel credeti ca poate ajunge compromisul in ascensiunea politica?

Victor Ciutacu: Extrem de jos, credeti-ma. Exista oameni dispusi la orice.

Andrei Stoiciu: Compromisul este necesar in politica. Politica este arta de a face posibil ceea ce este mai necesar (intr-o anumita perioada sociala).

Pavel Lucescu: In Romania poate ajunge pana oriunde. Desi suna a banalitate, politica este o arta a compromisului.

8.Ce tip de discurs politic considerati a fi optim pentru Romania actuala?( discursul idealist al lui Obama, discursul basescian, cel al lui Vadim Tudor etc., etc.)

Victor Ciutacu: Discursul lui Crin Antonescu, daca se hotaraste sa si scoata sabia.

Andrei Stoiciu: E diferit de la persoana la alta. Vadim si Iliescu au avut in discursuri un punct comun: au pledat pentru idealuri. Basescu a venit cu un tip de discurs aproape opus, Nastase a mers pe un doscurs democratic. Fiecare discurs politic se face dupa situatia sociala a unei epoci.

Pavel Lucescu: Exista o diferenta intre ceea ce-mi place mie si ceea ce s-ar potrivi la public. Mie , discursul lui Crin Antonescu mi se pare cel mai apropiat de realitate. Totusi, la publicul roman merge cel mai bine probabil, discursul basescian.

7.Stim ca ati cunoscut numeroase personalitati, oameni de marca pe plan national si international. Care dintre acestia v-a impresionat cel mai mult si de ce?

Victor Ciutacu: Suleiman Demirel, pentru simplitate si naturalete-n comportament.

Andrei Stoiciu: Eu am invatat toate chestiile astea de PR de la un om extraordinar , vorbea sapte limbi, stia sa se adreseze cu “dumneavoastra” chelenrului sis a-I vorbeasca cu “tu” presedintelui Chirac, ceea ce mi se pare o mare dovada de subtilitate. Si al doilea ar fi Putin. Pentru impozanta.

Pavel Lucescu: Lui Andrei Plesu ii sunt oarecum dator, cartea sa influentandu-ma foarte mult la varsta cand abia iesisem din adolescenta. Dintre politicieni nu pot detasa unul pe care sa-l admir.

8. Continuand ideea de a impresiona, cum trebuie sa arate si ce trebuie sa faca echipa castigatoare de la sectia Comunicare Politica?

Victor Ciutacu: Daruiti, pasionati, ambitiosi.

Andrei Stoiciu:Trebuie sa faca ceva memorabil

Pavel Lucescu: Astept sa vad ca dincolo de pregatirea teoretica sunt intelese doua lucruri:1Orice campanie trebuie sa se invarta unei idei-forta si 2.- acea idee sa fie intr-adevar o putere. Iar acest lucru tine de creativitate. Cum imbraci ideea, cum o transmit, as vrea sa vad ca se intelege ca o campanie are un mesaj clar.


9.Cu ce trebuie sa va surprinda?

Victor Ciutacu: Sa fie altfel..

Andrei Stoiciu: sa fie foarte creativi.

Pavel Lucescu: Cu mesajul-forta al campaniei.

INTERVIU REALIZAT DE BALTAG VICTORIA SI ADRIAN DIACONU

3 comentarii:

  1. Cei trei tenori - foarte bune intrebarile, pe masura si raspunsurile. De fapt asta e ceea ce asteptam de la 3 oameni mai mult decat geniali

  2. ANDREI VOICAN says

    foarte tare frate....Victoria, tu i-ai gasit, nu-i asa?

  3. Felicitari in primul rand pentru blog,este o munca depusa eficient,in al doilea rand pentru minunatele postari...mi se pare foarte interesant. succes si sa munciti cu cel putin acelasi simt de raspundere pe viitor